Header image alt text

Girasolar.nl

Over duurzaamheid en energieverbruik

Het nut van een energielabel en maatwerkadvies

Posted by admin on juli 13, 2017
Posted in energie 

Energielabels worden niet alleen voor apparaten, maar ook voor huizen aangeboden. Hiermee wordt inzicht verkregen in de mate van de energiezuinigheid. Met andere woorden, de energierekening aan het einde van het jaar zal minder hoog uitvallen wanneer men de beschikking heeft over een energiezuinig label. Voor de woningen geldt dat de labels variëren van een rode kleur met de letter G (niet energiezuinig) tot de groene kleur met de letter A (energiezuinig). Een geldig energielabel kan worden aangevraagd via een gecertificeerde energielabel adviseur. Om een energiezuinig label te verkrijgen dient de woningeigenaar energiebesparende maatregelen te treffen. Hiervoor kan een Maatwerkadvies aan worden gevraagd bij een gecertificeerde adviseur.

Dit advies omvat ook de besparing die wordt behaald naar aanleiding van de energiebesparende maatregelen. Op basis van de postcode kan bepaald worden welke adviseurs in de buurt een energielabel of Maatwerkadvies u kunnen aanbieden. Er wordt een overzicht gegeven van erkende adviseurs. Verder worden de tarieven weergegeven en kunnen de verschillende adviseurs worden vergeleken. Overigens zijn de adviseurs gecertificeerd conform BRL9500. Het energiezuinig maken van de woning kan door middel van het verbeteren van de isolatie van gevels, daken en vloeren. Daarnaast hebben niet alle woningen dubbelglas of een goede verwarmingsinstallatie. Tot slot is het in veel gevallen raadzaam om de natuurlijke ventilatie of het ventilatiesysteem te verbeteren. Alvorens een energielabel aan te vragen is het dus raadzaam om eerst een Maatwerkadvies op te stellen voor de woning.

Wanneer er geïnvesteerd dient te worden om de woning energiezuiniger te maken dan kunnen vaak subsidies worden aangevraagd. U bespaart dus op de korte termijn met goedkope maatregelen en op de lange termijn met een lagere energierekening. Overigens is een energielabel niet verplicht bij een koopoverdracht van een woning, maar is dit wel in strijd met de Europese richtlijnen. De verwachting is dat het verplichte label op de lange termijn zal worden ingevoerd.

Hoe word pellet gemaakt van een pelletkachel?

Posted by admin on januari 16, 2017
Posted in energie 

Pelletkachel begint steeds populairder te worden in Nederland. Dit komt mede doordat de overheid subsidie geeft voor mensen die een pelletkachel kopen. Het aanschaffen van een pelletkachel is vrij kostbaar. Wanneer je er eenmaal eentje hebt in je huiskamer ben je veel goedkoper uit met stookkosten dan een standaard verwarmingskachel. De overheid wil dit met subsidie ondersteunen omdat het een milieuvriendelijke manier is van verwarmen. Om een kachel te laten branden zijn er houten pellets voor nodig. Deze houten pellet wordt op een duurzame manier geproduceerd. Wij laten je graag kennis maken van het duurzaam produceren van houten pellet.

Grondstoffen

De naam zegt het eigenlijk al. De meeste pellet zijn van hout gemaakt. Deze hout is afkomstig van zaagsel of resthout van de houtindustrie. Dus eigenlijk word er hier niet speciaal nieuw hout voor gebruikt maar hout wat eigenlijk overblijft na productie van bijvoorbeeld houten meubels. Wanneer er hout gezaagd word of geschuurd komt hier zaagsel, houtsnippers en stukken zaagafval vandaan. Er worden hier geen extra bomen voor gekapt. Er wordt momenteel ook hard gewerkt aan andere soorten producten die milieuvriendelijke zijn. Als voorbeeld zijn ze bezig met ontwikkelen van pellet van biologische afval

Productie

Al het hout wat word verzameld om Pellet van te maken moet eerst vrij zijn van houtschors. Houtschors zorgt er namelijk voor meer as tijdens verbranding en daarom minder milieu vriendelijk is. Al het hout wat daarna overblijft wordt vermalen tot hele kleine zaagmeel. Daarna moet het hout een aantal dagen goed drogen. Dit word gedaan met speciale trommeldrogers wat er voor zorgt dat alle Pellet zelfde vochtigheidsgraad krijgt. Wanneer zaagsel te nat is heb je kans dat dit uit elkaar valt wanneer het in de pers komt. Wanneer het hout te droog is kan het tijdens het persen tot pelletkorrels al verbranden tijdens de hitte. De meeste pellet worden dan in een persmachine tot 6mm gepest. Met behulp van hars word de pellet in vorm behouden.

Waarom word pellet niet gebruikt voor energiecentrales

Eigenlijk heeft dit een aantal oorzaken waar men tegen aanlopen. Het eerste probleem is dat de pellet warmte produceert en geen elektriciteit. Het omzetten hiervan zou uiteindelijk niet milieu vriendelijker zijn dan de manieren die wij momenteel gebruiken. Ten tweede de hoeveelheid restafval van hout is vrij beperkt. Om alle energiecentrales te kunnen voorzien van houtpellet moet men bomen gaan kappen en dan is het geen milieuvriendelijke oplossing meer.

Warmte-koudeopslag, de innovatieve energievorm

Posted by admin on december 13, 2016
Posted in energie 

Warmte-koudeopslag (WKO) is een innovatieve energievorm, waarbij warmte en koude diep in de bodem in een speciale laag wordt opgeslagen. Dit duurzame energiesysteem wordt in toenemende mate toegepast in nieuwbouwprojecten. Woningen, kantoren, winkels en andere gebouwen worden in de zomer gekoeld en in de winter verwarmd door deze milieuvriendelijke energiemethode.

Het bewaren van warmte en koude onder de grond

Het principe van WKO is gestoeld op het bewaren van warmte en koude. In de zomer is er sprake van een overschot aan warmte. Deze warmte wordt via een aangelegd WKO-systeem onder de grond bewaard en weer gebruikt in de koude wintermaanden. Omgekeerd geldt hetzelfde. De koude in de winter wordt ook opgeslagen, zodat deze voor verkoeling kan zorgen op hete zomerdagen.

Warmte-koudeopslag zorgt voor een flinke besparing op de energielast

WKO is een cyclische energievorm, waarmee u flink kunt besparen op uw energielasten. Het teveel aan warmte in de zomer wordt bewaard voor de winter, de overvloed aan koude in de winter komt weer goed van pas in de zomer. Verwarmd of afgekoeld grondwater wordt bij deze techniek in een zandlaag gepompt. Met een warmtewisselaar en een speciale pomp wordt vervolgens, al naar gelang het seizoen, warmte of koude in de woning of het bedrijfsgebouw gebracht. De jaarlijkse energiebesparing kan fors oplopen. U gebruikt minimaal de helft minder aan energie in vergelijking met een traditionele energievoorziening. Daar komt bij dat u een bijdrage aan het milieu levert. Met een WKO-systeem zorgt u voor minder CO2-uitstoot.

Relatief hoge investering maar korte terugverdientijd

Het aanbrengen van een WKO-systeem is een relatief hoge investering, maar u verdient dit snel terug met een fors lagere energierekening. Bij optimaal gebruik van de warmte-koudeopslag bereikt u al binnen vijf jaar een break-even point. Daarna gaat u stevig verdienen op uw duurzame energie-installatie. WKO is het ideale energiesysteem om aanzienlijk te besparen op uw energiekosten én gelijktijdig het milieu een goede dienst te bewijzen. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden en voordelen van WKO?

Tips om energie te besparen met licht

Posted by admin on juni 3, 2016
Posted in energie 

Energie besparen is de trend van nu. Niet alleen fijn voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Je denkt vaak dat je niet zoveel energie in huis verbruikt, maar daar kan je je nog goed in vergissen. Voor het verlichten van je woning is best wat energie nodig. Door slechts kleine aanpassingen in je ‘dagelijkse patroon’ kan je al heel wat euro’s besparen. Fijn toch? Een extra zakcentje om leuke dingen te doen, dan aan verspilde energie. Wil jij ook meer gaan besparen op energie binnen jouw woning? Lees dan vooral even verder voor de tips die je gaan helpen op het besparen van licht.

LED- lampen en Spaarlampen

Een van de belangrijkste keuzes waarop je kan besparen is het kiezen van de juiste lichtbron. Kies spaarlampen of LED-lampen. Het is een makkelijke en snelle manier om je huidige lampen te vervangen voor duurzamere lampen. Gloeilampen worden tegenwoordig al bijna niet meer gebruikt. Daarnaast gaan deze lampen ook langer mee. Wil je echt een kleine investering doen? Kies dan voor LED-lampen boven spaarlampen. Deze lampen kosten dan wel 30 euro per stuk, maar gaan maar liefst 30 keer langer mee dan halogeenlampen en 5 keer langer mee dan spaarlampen.

Bewegingsmelders

Je zou er misschien niet gelijk aan denken, maar bewegingsmelders zien we steeds vaker terug komen binnen woningen. Je kent het vast wel je bent bezig bijvoorbeeld met de was verzamelen uit verschillende kamers, om het vervolgens ergens anders in de wasmachine te doen. Met als gevolg dat het licht overal aan blijft en je het in sommige gevallen ook vergeet weer uit te doen. Een slimme manier om dan toch te besparen op energie is door middel van bewegingsmelders. Het licht gaat dan automatisch uit op het moment dat de melder geen beweging meer volgt in de kamer.

Dimmers

Wil je meer sfeer creëren en wat meer besparen op licht? Dan zijn dimmers de oplossing. Doordat je de intensiteit van het licht beperkt wordt er ook minder stroomverbruikt. Ideaal dus voor een knusse sfeer in je huisje en besparen op verlichting.

Tuinverlichting

Heb je een tuin en heb je hier ‘s avonds verlichting aan? Dan is het slim om dit eens onder de loep te nemen. Je zal het niet verwachten maar er wordt gemiddeld 150 euro per jaar uitgegeven aan energie. Je kan hier goed op besparen door voor tuinverlichting te kiezen die werkt op zonne-energie.

Door alleen al op deze 4 punten te letten bespaar je heel wat energie. Daarnaast valt er ook nog te besparen op andere vlakken zoals elektronica verbruik. Opzoek naar meer informatie over lampen en energie? Kijk dan hier.

 

energie1

Groene stroom uit Nederland

Posted by admin on april 29, 2016
Posted in energie 

Groene stroom gewenst

Al jaren speel je met de gedachte, maar in actie was je tot nog toe niet gekomen. Berichtgeving over aardverschuivingen, watersnoodrampen en modderstromen, allen toegeschreven aan de klimaatverandering veroorzaakt door onder andere CO2-uitstoot, zetten je nu eindelijk aan tot handelen. Je wilt een steentje bijdragen aan de milieudiscussie. Verander de wereld, begin bij jezelf. Om te starten met de stroomtoevoer. Enkel nog maar groene stroom wil je. Stroom geproduceerd door windmolens en zonnepanelen. Er wordt veel geadverteerd, dus de keuze voor de juiste leverancier zal snel zijn gemaakt. Denk je. Dat blijkt echter al snel een illusie.

Hoe groen is groene stroom uit Nederland

Groene stroom uit Nederland blijkt niet zo groen als de meeste leveranciers doen geloven. Garanties van Oorsprong kunnen op eenvoudige wijze en legaal worden aangeschaft. Met die certificaten verandert grijze stroom plotsklaps in groene stroom. Ondanks de gewekte suggestie betreft het echter geen stroom die is geproduceerd door zonnepanelen of water- of windmolens. De stroom waar jij nu net je zinnen op hebt gezet. En zo is de zoektocht naar groene stroom uit Nederland gestart. Laat je niet verleiden door wervende slogans, lees de kleinere lettertjes en laat je informeren door het energiebedrijf. Bestudeer het stroometiket nauwkeurig.

Groene leveranciers

Groene stroom uit Nederland, je moet er wat moeite voor doen, maar die is zeker verkrijgbaar. Van een aantal leveranciers mag aangenomen worden dat de stroom groen is. Deze energieleveranciers hebben zich ten doel gesteld betrouwbare, veilige en duurzame groene stroom uit Nederland te leveren. Eerlijke stroom, verkregen zonder gesjoemel en zonder schadelijke effecten voor het klimaat. WISE, de organisatie die streeft naar een betaalbare en betrouwbare mondiale energievoorziening zonder gebruik te maken van kernenergie, heeft in deze leveranciers een partner gevonden. Wil ook jij een eerste stap richting groene stroom uit Nederland zetten?

Trends in licht

Posted by admin on november 17, 2015
Posted in verlichting 

besparenDe eerste echte lichtbron voor consumenten doeleinde is de gloeilamp. Zoals bij veel producten het geval is, kan de ontwikkeling van de gloeilamp niet aan persoon te danken zijn. Het is proces, waar vele op voort borduren. Thomas Edison wordt door vele genoemd als de bedenker. Hij is de persoon die in het jaar 1879 voor een commerciële doorbraak heeft gezorgd van deze uitvinding. Een kenmerkend onderdeel van deze specifieke lamp is gloeidraad. Tot de dag van vandaag worden gloeilampen volop gebruikt om licht te maken in en om het huis, kantoren en straatverlichting. Hiernaast zijn er vele industriële toepassingen waarvoor het gebruikt wordt, van groot tot zo klein als kerstverlichting.

Milieubewuste lampen

Sinds eind 2012 is er een Europees verbod op de productie van de gloeilamp. Winkels mogen wel hun bestaande voorraden verkopen en ook mag een gloeilamp verwerkt worden in kleine toepassingen, zoals het licht in uw auto. Voor de gloeilamp zijn vele alternatieven die minder belastend zijn voor het milieu. Denk hierbij aan halogeen- en led-verlichting. De kosten van deze specifieke lampen zijn weliswaar duurder, maar de levensduur is ook vele malen langer. In het algeheel ligt het rendement hoger. Naast een milieubewuste keuze is het dus ook kost efficiënte keuze. De halogeenlamp zal ook beperkt blijven in het straatbeeld. Eerder is aangekondigd dat sommige halogeenlampen vanaf 2016 verboden worden. Onlangs heeft de Europese Unie aangekondigd dat het verbod pas vanaf 2018 zal ingaan. Door led te gebruiken bespaar je veel op energiekosten.

verlichtingen in de autoindustrie

lichtRelatief oude auto’s geproduceerd t/m het jaar 2000 zijn voorzien van een normale gloeilamp. Halogeen-verlichting is ook te vinden in veel auto’s Het verbod op gloeilampen heeft niet direct gevolgen op de autoindustrie, aangezien het hierbij gaat om een lager vermogen dan 7 watt. Wel denken producenten van auto’s verder na om de levensduur te verlengen, kwaliteit van het licht en de sfeer van het licht. Een grote ontwikkeling is led en xenon verlichting. Led en xenon worden vaak gebruikt bij full-option auto’s of auto voertuigen in het luxe segment. Bij dagrij-verlichting wordt led gebruikt en xenon voor het reguliere licht. Xenon is te verkrijgen in uiteenlopende kwaliteit, hidxenonverlichting.nl is één hoog gewaard specialist voor complete xenon ombouwsets. Voor elke auto kan je een universele ombouwset krijgen, zowel oude als nieuwe auto- en motorvoertuigen. Je moet hierbij er wel voor zorgen dat het lichtbeeld goed is ingesteld, zodat je tegenliggers niet verblind raken en je geen bekeuring krijgt. Xenon verlichting staat er om bekend dat het lichtbeeld scherp is. Je kan verlichting krijgen met een gele, witte, blauwe of paars tint: uitgedrukt in ‘H’.

Wat is de beste verlichting?

Posted by admin on september 1, 2015
Posted in elektriciteit 

Licht kan heel veel invloed hebben op hoe je ruimte of huis in het algemeen eruit komt te zien. Als je door een bouwmarkt of lampenwinkel loopt zie je door de lichtstralen de lamp niet meer. Dus wat is nou de beste optie?

Sfeerverlichting

Sfeer creëren kan met licht heel eenvoudig zijn. Er zijn veel lampen die een ingebouwde dimmer hebben. Dit betekent dat je het licht harder en zachter kan zetten. Overdag is het fijn om je lamp op het felst te zetten, maar ‘s avonds is het veel fijner als je het licht wat kunt dimmen. Bijvoorbeeld als je een filmpje aan het kijken bent, of een romantisch dinertje hebt. Ook als er geen dimmer zit ingebouwd, kun je de gewone schakelaar zelf vervangen voor een dimmer. Het idee van sfeerlicht boven ‘gewoon’ licht, is dat het een zacht en gelijkmatig licht verspreid in alle richtingen.Tegenwoordig heb je ook sfeerverlichting die niet alleen wit licht afgeeft, maar ook in andere kleuren is in te stellen. Dit is ook wel bekend als ‘mood lamp’. Al langer is bekend dat kleuren invloed hebben op emoties. Zo is een blauw licht heel rustgevend en kalme kleur, terwijl oranje juist weer staat voor energiek en vrolijk.

Functionele verlichting

Heb je een lamp nodig voor een specifiek doel? Dan is een feller en gerichter licht beter dan een licht dat verspreid wordt. Dit licht is ideaal als je gaat knutselen, koken of lezen, omdat het geconcentreerd is op één plek. Een nadeel aan dit licht, is dat het ook veel schaduw geeft. Daarom is dit licht het beste om te combineren met een algemeen licht, zoals de huiskamerlamp, zodat je niet in je eigen schaduw werkt.

Accentverlichting

In elke kamer heb je wel een hoekje die niet goed verlicht wordt. Of je wilt juist een deel van de kamer nog eens even extra laten oplichten omdat je het mooi vind, of je er aandacht op wilt vestigen. Zo is er bijvoorbeeld licht om boven een schilderij te hangen, zodat deze beter te zien is. Of denk aan spotjes die je in een kast kunst zetten. Naast dat het een accent geeft, is het ook functioneel zodat je zelf beter kunt zien wat er in de kast ligt. Ook wandlampen zijn ideaal voor accentverlichting.

Led verlichting

Hoe er vroeger nog een keuze was of je een ledlamp kocht of een gloeilamp, wordt dit steeds meer beperkt. Om co2 uitstoot tegen te gaan, is er een verbod gekomen op gloeilampen. Ook halogene lampen zullen vanaf 2016 uit de winkels verdwijnen. Ondanks dat halogeen zuiniger is dan een gloeilamp, telt ook bij deze lamp dat de energie meer wordt omgezet in warmte dan in licht. In dat opzicht is led verlichting beter en gaat ook veel langer mee. Er zijn zelfs al gemeenten die alle straatverlichting vervangen voor ledlampen. Een ledlamp is duurder, maar uiteindelijk is de kosten eruit te halen omdat er minder onderhoud nodig is en hij dus langer meegaat.

Alle soorten groene stroom op een rijtje

Posted by admin on juli 8, 2015
Posted in elektriciteit 

De term groene stroom kennen we allemaal. Het is energie dat opgewekt word uit duurzame bronnen. Het woord groene stroom wordt gebruikt om een duidelijk verschil te laten zien tussen gewone stroom (ook wel grijze stroom genoemd) en de duurzame variantie (groene stroom). Maar als we kijken naar elektriciteitsnet, is er natuurkundig gezien geen verschil tussen beide energie gebruiken.

Er bestaan vele verschillende manieren hoe groene stroom opgewekt kan worden. Deze mogelijkheden zullen hieronder verder beschreven worden.

1. Aardwarmte
Door middel van aardwarmte is er de mogelijkheid elektriciteit op te wekken. Deze techniek word niet of nauwelijks toegepast in de lage landen op de wereld.

2. De Biomassa
Bij de Biomassa word de elektriciteit bij het verbranden van natuurlijke materialen gehaald. Bijvoorbeeld plantaardig materiaal. Denk hierbij aan afvalhout of snoeiafval. Dit afval kan uit de industrie of uit de bouw afkomstig zijn. Een andere mogelijkheid is het vergisten van plantaardige materialen. Een voorbeeld van plantaardige materialen zijn mest. De opwekking van elektriciteit word uit het over blijvende methaangas gehaald.

3. Het Afval
Het is ook mogelijk elektriciteit op te wekken door het verbranden van afval. Deze verbranding gebeurt in afvalverbranding installaties. Een andere mogelijkheid waardoor afval word verbrand om elektriciteit voor terug te krijgen is het verbranden van stortgas. In de meeste gevallen bij het verbranden van afval, is de uiteindelijke hoeveelheid energie dat groen genoemd mag worden maar klein. Dit komt doordat het afval dat wij produceren een groot aantal fossiele rest producten en andere zeldzame grondstoffen hebben. Hierdoor kan er van een oneindige energiebron gesproken worden.

4. De waterkracht
Als we het hebben over het maken van groene stroom met behulp van waterkracht, kunnen we de volgende soorten onderscheiden van elkaar.

4a. De waterkracht turbines
De waterkracht die in turbines voorkomt werken bijvoorbeeld bij een rivier waar een sluis in gebouwd is.

4b. De Golfslag energie
Over dit onderwerp kan er nog geen informatie gegeven worden omdat het nog in ontwikkeling is.

4c. De Getijden energie
Dit is een manier van energieopwekking door de zee. Eb en vloed wisselen elkaar af waardoor er elektriciteit opgewekt kan worden.

4d. Blauwe energie
Door middel van zout concentratie tussen het zeewater en het zoetwater kan energie opgewekt worden.

5. Windenergie
Dit soort energie wordt gemaakt door de windkracht te gebruiken. Wind turbines zetten de windkracht om in stroom.

6. Zonne energie
Zonne energie is de elektriciteit die kunnen krijgen vanuit het zonlicht.

Goedkoopste energieleverancier

Posted by admin on januari 15, 2015
Posted in energie 

De maandelijkse energierekening behoort niet tot een van de favoriete uitgaven van consumenten en bedrijven, daarom willen mensen graag zoveel mogelijk geld hierop besparen. Door de komst van het internet is het een stuk gemakkelijk geworden om de verschillende energieleveranciers met de bijbehorende prijzen in kaart te brengen. U kunt gemakkelijk online een berekening uitvoeren om te bepalen hoeveel u maandelijks gaat betalen bij de betreffende energiemaatschappij. Nu is het natuurlijk altijd de kunst om de goedkoopste energieleverancier te vinden bij het vergelijken. Er bestaat niet één energieleverancier die voor iedereen het goedkoopst is, in de meeste gevallen is het namelijk geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Het is natuurlijk niet voor niets dat u bij het vergelijken van de energie enkele persoonlijke gegevens in moet vullen. De maandelijkse energiekosten wordt gebaseerd om uw huidige woonsituatie, dit kan dus bij iedereen verschillend zijn.

Ook voor uw persoonlijke situatie kan de goedkoopste energieleverancier steeds een ander bedrijf zijn. Zo kan het best dat een bedrijf een week nadat u een vergelijking hebt uitgevoerd opeens de prijzen drastisch omlaag brengt. Na het afsluiten van een energieabonnement is het daarom aan te raden om op regelmatige basis opnieuw op zoek te gaan naar de goedkoopste energieleverancier voor uw persoonlijke woonsituatie. Over het algemeen is het heel gemakkelijk om over te stappen op het moment dat u een andere goedkope energieleverancier hebt gevonden, het is uiteraard wel aan te raden om voor het tekenen van een contract de voorwaarden voor het overstappen een keer goed door te lezen. In de meeste gevallen kunt u maandelijks opzeggen, maar het kan zijn dat de betreffende maatschappij hiervoor andere regels heeft.

Natuurlijk is de prijs uiteindelijk ook niet alles, het is ook belangrijk om de kwaliteit goed in de gaten te houden. Bij de meeste bekende energieleveranciers kunt u er wel van uitgaan dat de kwaliteit goed is, maar er zijn ook een heleboel plaatselijke maatschappijen waarbij kwaliteit nog niet vanzelfsprekend is.

Elektrisch autorijden

Posted by admin on juni 23, 2014
Posted in elektriciteit 

De voordelen van elektrisch rijden

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor een elektrische auto wanneer zij besluiten een nieuwe auto aan te schaffen. Ook bedrijven zien steeds meer de gunstige factoren van een elektrische wagenpark voor hun werknemers en klanten en kiezen steeds milieubewuster. Denkt u er over om een nieuwe auto aan te schaffen? Denkt u na over een elektrische auto, maar weet u niet precies wat de voordelen voor u kunnen zijn? Wij zetten graag de voordelen van elektrisch rijden voor u op een rij.

Energie, milieu en kosten als voordelen

De belangrijkste voordelen die een elektrische auto kent is energie, het milieu en de kosten voor de gebruiker.

Volgens de ANWB rijden er nu ongeveer 900 miljoen voertuigen rond op de aarde. De verwachting is dat dit alleen nog maar gaat toenemen, zelfs zo hard dat er binnen tien jaar zelfs een miljard voertuigen rondrijden. De meeste voertuigen rijden op dit moment op benzine, diesel of gas. Dit noemen we fossiele brandstoffen en zoals al vaker in het nieuws is geweest, raken deze brandstoffen uitgeput. Op dit moment is de bodem nog niet in zicht, maar als we zo doorgaan en niet overstappen naar duurzamere energiebronnen dan zal over tientallen jaren de benzine, diesel en gas op zijn. Elektriciteit kan op een natuurlijke manier opgewekt worden, met bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens. Met die elektriciteit kunnen elektrische auto’s dan voorzien worden zodat ermee gereden kan worden.

Het rijden van een elektrische auto is ook beter voor het milieu en het tegen gaan van het opwarmen van de aarde. Auto’s (en zeker de oudere auto’s) stoten nog hoge concentraties CO² uit. Een voordeel van een auto die op elektriciteit rijdt is dat die geen stikstofoxiden en fijnstof produceert. Dat is beter voor het milieu en beter voor de gezondheid van mens en dier.

Omdat de overheid ook liever heeft dat u voor een elektrische auto kiest in plaats van een benzine slurpend model zitten er ook financiële voordelen aan. Wel zo prettig, wat dat merken we direct in de portemonnee. Daarom zijn elektrische auto’s nu tot 2015 vrijgesteld van wegenbelasting en er zit geen accijns op elektriciteit. Het “tanken” is dus een stuk voordeliger.

Nadeel elektrisch rijden

Aan een elektrische auto zit helaas ook een nadeel. De aanschafprijs ligt op dit moment hoger dan een benzine of diesel auto. Dit komt doordat de batterij van een elektrische auto zeer prijzig is. De meeste mensen halen deze kosten er wel weer uit doordat ze geen wegenbelasting hoeven te betalen en minder kosten kwijt zijn voor het verbruik van de auto.