De voordelen van elektrisch rijden

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor een elektrische auto wanneer zij besluiten een nieuwe auto aan te schaffen. Ook bedrijven zien steeds meer de gunstige factoren van een elektrische wagenpark voor hun werknemers en klanten en kiezen steeds milieubewuster. Denkt u er over om een nieuwe auto aan te schaffen? Denkt u na over een elektrische auto, maar weet u niet precies wat de voordelen voor u kunnen zijn? Wij zetten graag de voordelen van elektrisch rijden voor u op een rij.

Energie, milieu en kosten als voordelen

De belangrijkste voordelen die een elektrische auto kent is energie, het milieu en de kosten voor de gebruiker.

Volgens de ANWB rijden er nu ongeveer 900 miljoen voertuigen rond op de aarde. De verwachting is dat dit alleen nog maar gaat toenemen, zelfs zo hard dat er binnen tien jaar zelfs een miljard voertuigen rondrijden. De meeste voertuigen rijden op dit moment op benzine, diesel of gas. Dit noemen we fossiele brandstoffen en zoals al vaker in het nieuws is geweest, raken deze brandstoffen uitgeput. Op dit moment is de bodem nog niet in zicht, maar als we zo doorgaan en niet overstappen naar duurzamere energiebronnen dan zal over tientallen jaren de benzine, diesel en gas op zijn. Elektriciteit kan op een natuurlijke manier opgewekt worden, met bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens. Met die elektriciteit kunnen elektrische auto’s dan voorzien worden zodat ermee gereden kan worden.

Het rijden van een elektrische auto is ook beter voor het milieu en het tegen gaan van het opwarmen van de aarde. Auto’s (en zeker de oudere auto’s) stoten nog hoge concentraties CO² uit. Een voordeel van een auto die op elektriciteit rijdt is dat die geen stikstofoxiden en fijnstof produceert. Dat is beter voor het milieu en beter voor de gezondheid van mens en dier.

Omdat de overheid ook liever heeft dat u voor een elektrische auto kiest in plaats van een benzine slurpend model zitten er ook financiële voordelen aan. Wel zo prettig, wat dat merken we direct in de portemonnee. Daarom zijn elektrische auto’s nu tot 2015 vrijgesteld van wegenbelasting en er zit geen accijns op elektriciteit. Het “tanken” is dus een stuk voordeliger.

Nadeel elektrisch rijden

Aan een elektrische auto zit helaas ook een nadeel. De aanschafprijs ligt op dit moment hoger dan een benzine of diesel auto. Dit komt doordat de batterij van een elektrische auto zeer prijzig is. De meeste mensen halen deze kosten er wel weer uit doordat ze geen wegenbelasting hoeven te betalen en minder kosten kwijt zijn voor het verbruik van de auto.