Licht kan heel veel invloed hebben op hoe je ruimte of huis in het algemeen eruit komt te zien. Als je door een bouwmarkt of lampenwinkel loopt zie je door de lichtstralen de lamp niet meer. Dus wat is nou de beste optie?

Sfeerverlichting

Sfeer creëren kan met licht heel eenvoudig zijn. Er zijn veel lampen die een ingebouwde dimmer hebben. Dit betekent dat je het licht harder en zachter kan zetten. Overdag is het fijn om je lamp op het felst te zetten, maar ‘s avonds is het veel fijner als je het licht wat kunt dimmen. Bijvoorbeeld als je een filmpje aan het kijken bent, of een romantisch dinertje hebt. Ook als er geen dimmer zit ingebouwd, kun je de gewone schakelaar zelf vervangen voor een dimmer. Het idee van sfeerlicht boven ‘gewoon’ licht, is dat het een zacht en gelijkmatig licht verspreid in alle richtingen.Tegenwoordig heb je ook sfeerverlichting die niet alleen wit licht afgeeft, maar ook in andere kleuren is in te stellen. Dit is ook wel bekend als ‘mood lamp’. Al langer is bekend dat kleuren invloed hebben op emoties. Zo is een blauw licht heel rustgevend en kalme kleur, terwijl oranje juist weer staat voor energiek en vrolijk.

Functionele verlichting

Heb je een lamp nodig voor een specifiek doel? Dan is een feller en gerichter licht beter dan een licht dat verspreid wordt. Dit licht is ideaal als je gaat knutselen, koken of lezen, omdat het geconcentreerd is op één plek. Een nadeel aan dit licht, is dat het ook veel schaduw geeft. Daarom is dit licht het beste om te combineren met een algemeen licht, zoals de huiskamerlamp, zodat je niet in je eigen schaduw werkt.

Accentverlichting

In elke kamer heb je wel een hoekje die niet goed verlicht wordt. Of je wilt juist een deel van de kamer nog eens even extra laten oplichten omdat je het mooi vind, of je er aandacht op wilt vestigen. Zo is er bijvoorbeeld licht om boven een schilderij te hangen, zodat deze beter te zien is. Of denk aan spotjes die je in een kast kunst zetten. Naast dat het een accent geeft, is het ook functioneel zodat je zelf beter kunt zien wat er in de kast ligt. Ook wandlampen zijn ideaal voor accentverlichting.

Led verlichting

Hoe er vroeger nog een keuze was of je een ledlamp kocht of een gloeilamp, wordt dit steeds meer beperkt. Om co2 uitstoot tegen te gaan, is er een verbod gekomen op gloeilampen. Ook halogene lampen zullen vanaf 2016 uit de winkels verdwijnen. Ondanks dat halogeen zuiniger is dan een gloeilamp, telt ook bij deze lamp dat de energie meer wordt omgezet in warmte dan in licht. In dat opzicht is led verlichting beter en gaat ook veel langer mee. Er zijn zelfs al gemeenten die alle straatverlichting vervangen voor ledlampen. Een ledlamp is duurder, maar uiteindelijk is de kosten eruit te halen omdat er minder onderhoud nodig is en hij dus langer meegaat.