Pelletkachel begint steeds populairder te worden in Nederland. Dit komt mede doordat de overheid subsidie geeft voor mensen die een pelletkachel kopen. Het aanschaffen van een pelletkachel is vrij kostbaar. Wanneer je er eenmaal eentje hebt in je huiskamer ben je veel goedkoper uit met stookkosten dan een standaard verwarmingskachel. De overheid wil dit met subsidie ondersteunen omdat het een milieuvriendelijke manier is van verwarmen. Om een kachel te laten branden zijn er houten pellets voor nodig. Deze houten pellet wordt op een duurzame manier geproduceerd. Wij laten je graag kennis maken van het duurzaam produceren van houten pellet.

Grondstoffen

De naam zegt het eigenlijk al. De meeste pellet zijn van hout gemaakt. Deze hout is afkomstig van zaagsel of resthout van de houtindustrie. Dus eigenlijk word er hier niet speciaal nieuw hout voor gebruikt maar hout wat eigenlijk overblijft na productie van bijvoorbeeld houten meubels. Wanneer er hout gezaagd word of geschuurd komt hier zaagsel, houtsnippers en stukken zaagafval vandaan. Er worden hier geen extra bomen voor gekapt. Er wordt momenteel ook hard gewerkt aan andere soorten producten die milieuvriendelijke zijn. Als voorbeeld zijn ze bezig met ontwikkelen van pellet van biologische afval

Productie

Al het hout wat word verzameld om Pellet van te maken moet eerst vrij zijn van houtschors. Houtschors zorgt er namelijk voor meer as tijdens verbranding en daarom minder milieu vriendelijk is. Al het hout wat daarna overblijft wordt vermalen tot hele kleine zaagmeel. Daarna moet het hout een aantal dagen goed drogen. Dit word gedaan met speciale trommeldrogers wat er voor zorgt dat alle Pellet zelfde vochtigheidsgraad krijgt. Wanneer zaagsel te nat is heb je kans dat dit uit elkaar valt wanneer het in de pers komt. Wanneer het hout te droog is kan het tijdens het persen tot pelletkorrels al verbranden tijdens de hitte. De meeste pellet worden dan in een persmachine tot 6mm gepest. Met behulp van hars word de pellet in vorm behouden.

Waarom word pellet niet gebruikt voor energiecentrales

Eigenlijk heeft dit een aantal oorzaken waar men tegen aanlopen. Het eerste probleem is dat de pellet warmte produceert en geen elektriciteit. Het omzetten hiervan zou uiteindelijk niet milieu vriendelijker zijn dan de manieren die wij momenteel gebruiken. Ten tweede de hoeveelheid restafval van hout is vrij beperkt. Om alle energiecentrales te kunnen voorzien van houtpellet moet men bomen gaan kappen en dan is het geen milieuvriendelijke oplossing meer.