Energie besparen is de trend van nu. Niet alleen fijn voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Je denkt vaak dat je niet zoveel energie in huis verbruikt, maar daar kan je je nog goed in vergissen. Voor het verlichten van je woning is best wat energie nodig. Door slechts kleine aanpassingen in je ‘dagelijkse patroon’ kan je al heel wat euro’s besparen. Fijn toch? Een extra zakcentje om leuke dingen te doen, dan aan verspilde energie. Wil jij ook meer gaan besparen op energie binnen jouw woning? Lees dan vooral even verder voor de tips die je gaan helpen op het besparen van licht.

LED- lampen en Spaarlampen

Een van de belangrijkste keuzes waarop je kan besparen is het kiezen van de juiste lichtbron. Kies spaarlampen of LED-lampen. Het is een makkelijke en snelle manier om je huidige lampen te vervangen voor duurzamere lampen. Gloeilampen worden tegenwoordig al bijna niet meer gebruikt. Daarnaast gaan deze lampen ook langer mee. Wil je echt een kleine investering doen? Kies dan voor LED-lampen boven spaarlampen. Deze lampen kosten dan wel 30 euro per stuk, maar gaan maar liefst 30 keer langer mee dan halogeenlampen en 5 keer langer mee dan spaarlampen.

Bewegingsmelders

Je zou er misschien niet gelijk aan denken, maar bewegingsmelders zien we steeds vaker terug komen binnen woningen. Je kent het vast wel je bent bezig bijvoorbeeld met de was verzamelen uit verschillende kamers, om het vervolgens ergens anders in de wasmachine te doen. Met als gevolg dat het licht overal aan blijft en je het in sommige gevallen ook vergeet weer uit te doen. Een slimme manier om dan toch te besparen op energie is door middel van bewegingsmelders. Het licht gaat dan automatisch uit op het moment dat de melder geen beweging meer volgt in de kamer.

Dimmers

Wil je meer sfeer creëren en wat meer besparen op licht? Dan zijn dimmers de oplossing. Doordat je de intensiteit van het licht beperkt wordt er ook minder stroomverbruikt. Ideaal dus voor een knusse sfeer in je huisje en besparen op verlichting.

Tuinverlichting

Heb je een tuin en heb je hier ‘s avonds verlichting aan? Dan is het slim om dit eens onder de loep te nemen. Je zal het niet verwachten maar er wordt gemiddeld 150 euro per jaar uitgegeven aan energie. Je kan hier goed op besparen door voor tuinverlichting te kiezen die werkt op zonne-energie.

Door alleen al op deze 4 punten te letten bespaar je heel wat energie. Daarnaast valt er ook nog te besparen op andere vlakken zoals elektronica verbruik. Opzoek naar meer informatie over lampen en energie? Kijk dan hier.

 

energie1