besparenDe eerste echte lichtbron voor consumenten doeleinde is de gloeilamp. Zoals bij veel producten het geval is, kan de ontwikkeling van de gloeilamp niet aan persoon te danken zijn. Het is proces, waar vele op voort borduren. Thomas Edison wordt door vele genoemd als de bedenker. Hij is de persoon die in het jaar 1879 voor een commerciële doorbraak heeft gezorgd van deze uitvinding. Een kenmerkend onderdeel van deze specifieke lamp is gloeidraad. Tot de dag van vandaag worden gloeilampen volop gebruikt om licht te maken in en om het huis, kantoren en straatverlichting. Hiernaast zijn er vele industriële toepassingen waarvoor het gebruikt wordt, van groot tot zo klein als kerstverlichting.

Milieubewuste lampen

Sinds eind 2012 is er een Europees verbod op de productie van de gloeilamp. Winkels mogen wel hun bestaande voorraden verkopen en ook mag een gloeilamp verwerkt worden in kleine toepassingen, zoals het licht in uw auto. Voor de gloeilamp zijn vele alternatieven die minder belastend zijn voor het milieu. Denk hierbij aan halogeen- en led-verlichting. De kosten van deze specifieke lampen zijn weliswaar duurder, maar de levensduur is ook vele malen langer. In het algeheel ligt het rendement hoger. Naast een milieubewuste keuze is het dus ook kost efficiënte keuze. De halogeenlamp zal ook beperkt blijven in het straatbeeld. Eerder is aangekondigd dat sommige halogeenlampen vanaf 2016 verboden worden. Onlangs heeft de Europese Unie aangekondigd dat het verbod pas vanaf 2018 zal ingaan. Door led te gebruiken bespaar je veel op energiekosten.

verlichtingen in de autoindustrie

lichtRelatief oude auto’s geproduceerd t/m het jaar 2000 zijn voorzien van een normale gloeilamp. Halogeen-verlichting is ook te vinden in veel auto’s Het verbod op gloeilampen heeft niet direct gevolgen op de autoindustrie, aangezien het hierbij gaat om een lager vermogen dan 7 watt. Wel denken producenten van auto’s verder na om de levensduur te verlengen, kwaliteit van het licht en de sfeer van het licht. Een grote ontwikkeling is led en xenon verlichting. Led en xenon worden vaak gebruikt bij full-option auto’s of auto voertuigen in het luxe segment. Bij dagrij-verlichting wordt led gebruikt en xenon voor het reguliere licht. Xenon is te verkrijgen in uiteenlopende kwaliteit, hidxenonverlichting.nl is één hoog gewaard specialist voor complete xenon ombouwsets. Voor elke auto kan je een universele ombouwset krijgen, zowel oude als nieuwe auto- en motorvoertuigen. Je moet hierbij er wel voor zorgen dat het lichtbeeld goed is ingesteld, zodat je tegenliggers niet verblind raken en je geen bekeuring krijgt. Xenon verlichting staat er om bekend dat het lichtbeeld scherp is. Je kan verlichting krijgen met een gele, witte, blauwe of paars tint: uitgedrukt in ‘H’.