Header image alt text

Girasolar.nl

Over duurzaamheid en energieverbruik

Verschillen in energietarieven

Verschillen in energietarieven

Hoe kies je het voordeligste energietarief?

Wat je uiteindelijk zult moeten betalen voor energie is voor een deel afhankelijk van het energietarief waar je in zit. Niet alleen de hoeveelheid energie die je verbruikt is namelijk van invloed op de uiteindelijke rekening die je ontvangt, maar dus ook het betreffende tarief. Wat houden die energietarieven eigenlijk in? En hoe zorg je er voor dat je in het voordeligste energietarief valt? We leggen het je hier uit.

Wat bepaalt het energietarief?

Het energietarief is niet hetzelfde als de kostprijs van energie. De energietarieven zijn opgebouwd uit de kosten voor de levering van energie maar daarnaast ook de kosten voor netbeheer en belasting.

De kosten voor de levering van energie worden uitgedrukt in kilowattuur (voor stroom) en in kubieke meter (voor gas). Deze kosten verschillen per energieleverancier.
De kosten voor het netbeheer bestaan uit de kosten voor aanleg en onderhoud van het energienetwerk. Deze kosten verschillen per netbeheerder.
Naast deze kosten betaal je ook belasting over de hoeveelheid energie die je verbruikt. Die belasting bestaat uit het BTW-tarief van 21 procent en daarnaast een speciale energiebelasting.
Al deze kosten vormen samen je energietarief. Sommige kosten, zoals bijvoorbeeld het BTW-tarief, staan vast maar wat betreft bijvoorbeeld de kosten voor energielevering kun je behoorlijk wat besparen als je op zoek gaat naar de voordeligste aanbieder. Daarover hieronder meer.

Energietarieven vergelijken

De belastingtarieven voor energie liggen nu eenmaal vast en ook de keuze voor de netwerkbeheerder heb je niet zelf in de hand. Om toch de kosten voor energie te drukken, kun je natuurlijk zorgen dat je minder energie verbruikt. Een aantal handige tips lees je in ‘Energie besparen Tips voor in en om huis’.
Maar, ook wat betreft de energietarieven kun je invloed uitoefenen. De energietarieven verschillen namelijk per energieleverancier en die kies je zelf. Online kun je eenvoudig de energietarieven bij de verschillende aanbieders vergelijken om zo te achterhalen waar je het goedkoopst uit bent.
Bij veel energieleveranciers bestaan overigens ook nog verschillen in de energietarieven. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een vast of een variabel energietarief. Als je aanbieders gaat vergelijken, zorg dan dat je deze verschillen meeneemt!